Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Allow from all RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . index.php [L] Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Allow from all RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . index.php [L] Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Allow from all RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . index.php [L] Migraine medicatie nieuwe zware middelen in basisverzekering? - Genezer

JyotishaTat

Van overleven naar Leven

Migraine medicatie nieuwe zware middelen in basisverzekering?

pijnstillers reduceren bij migraine
Home » Migraine wat helpt echt? » Migraine medicatie nieuwe zware middelen in basisverzekering?

Migraine medicatie is volop in ontwikkeling. Het ziektebeeld migraine heeft grote impact op het dagelijks leven van patiënten. Om die reden nam het Zorginstituut in 2019 het initiatief om samen met de betrokken patiëntenverenigingen en zorgverleners uit te zoeken voor welke groep patiënten een CGRP-remmer van waarde zou kunnen zijn. Het is het geval voor die chronische migrainepatiënten die geen verbetering zien bij de reeds beschikbare migraine medicatie. Vervolgens hebben de fabrikanten van CGRP-producten een subsidieaanvraag ingediend voor vergoeding van de 3 CGRP-remmers.  Er is bijna 6000 euro mee gemoeid per patiënt om de CGRP-remmers te vergoeden vanuit de basisverzekering. Het gaat om naar schatting 3200 migraine patiënten.

De gezondheidszorg in Nederland wordt betaalt via de verplichte basisverzekering en belastingen. Namens de overheid zorgt het Zorginstituut ervoor dat zorg betaalbaar en goed blijft. Dit alles met het doel ons geld alleen te besteden aan het vergoeden van waardevolle behandelingen waarvan bewezen is dat ze echt werken, staat voorop bij het maken van complexe maar noodzakelijke keuzes. 

Het Zorginstituut kijkt alleen naar de wetenschappelijke bewijsvoering van medicijnen en niet naar alternatieve vormen van genezing. Een complementair behandelplan migraine opnemen in de basisverzekering zou een doorbraak betekenen. De Zorgverzekeraars kunnen hiermee mogelijk veel geld besparen. De bewijsvoering voor de werking van energetische therapie bij migraine staat hieronder vermeldt. Dit is geen wetenschappelijk bewijs. Het wordt betiteld als ervaringen van patiënten. Klik op de vooruit of achteruit symbolen naast de behandel handen om alle aanbevelingen te lezen.

profile-pic
profile-pic
profile-pic

Migraine

Na vele jaren heftige aanvallen van migraine te hebben gehad, ben ik in juli 2011 naar Jyo gegaan. Na 1 behandeling ben ik nu al 2,5 jaar geheel vrij van pijn! Vijf *

Loes Oostra

Via zijn lieve vrouw Linda kwam ik in contact met Jyotisha. Had veel last van migraine aanvallen. Ik had er vanaf mijn pubertijd last van. Kon soms niet normaal meer functioneren. Ben 1x bij Jyotisha geweest voor een behandeling in 2015. ik voelde me alsof ik uit mijn lichaam werd getild alle lijnen in mijn hoofd werden recht gezet. Voor 2015 had ik wekelijks migraine en na dit bezoek is dat terug gelopen naar een paar keer per jaar. Tot op de dag van vandaag in juli 2020. Voel me nu veel beter. Ik leefde destijds op migraine pillen. Je bent zo goed in wat je doet. Je hebt al meerdere mensen die ik ken van pijn af geholpen. Of dat de pijn vele malen minder is. En ik vind jullie ook pure lieve mensen. Stop met pijnstillers en maak een afspraak. ik denk dat het namelijk belangrijker is als lichaam en geest in balans komen.

antara nuijens blok

Ik ben in contact gekomen met de praktijk door mijn tante. Ik had veel positieve verhalen gehoord en ben dus naar de praktijk gegaan. Ik had veel last van hoofdpijn bij mijn oog - clusterhoofdpijn een vorm van migraine - en voelde mij niet lekker. Ik heb er zeker wel 5 jaar 2 to 3 keer per week last van gehad. Ik heb veel onderzoek in het ziekenhuis gehad, fysiotherapie en mensendieck. Acupunctuur en een natuurarts. Ik kon veel minder afspreken met vriendinnen en geen leuke dingen doen. Vaak moest ik thuis blijven en heb dus veel lesstof gemist op school. Ik heb 4 consulten gehad gedurende 6 weken in 2020. Na het eerste consult was mijn hoofdpijn minder en na het vierde consult was de hoofdpijn helemaal weg. Dat mijn hoofdpijn weg is en dat ik jyo heel erg dankbaar ben! Ik ben meer gaan afspreken met vriendinnen en ben weer leuke dingen gaan doen. Hopelijk kan ik mij weer goed concentreren op school. Na alles wat we al geprobeerd hadden had ik nooit verwacht dat dit mij nog zou helpen, de hoop was op. Ik ben heel blij dat ik bij jyo terecht ben gekomen. Ik ben jyo heel dankbaar! Ik zou iedereen adviseren die twijfelt, doe het! Mijn hoofdpijn had een grote impact op mijn leven en ik ben zo blij dat ik er eindelijk van af ben.

Anna van de Minkelis

Positief effect zware migraine medicatie

Er zijn nu anno 2021 drie CGRP-remmers geëvalueerd: erenumab (Aimovig®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (Emgality®). Wetenschappelijk onderzoek levert bewijs dat deze medicijnen werken bij patiënten met chronische migraine die resistent zijn tegen behandeling met de andere 2 migrainemedicijnen die in het basispakket zitten. Bij 20% van de patienten wordt het aantal migrainedagen per maand gehalveerd. Voor hen betekent dit een sterk verbeterde kwaliteit van leven. Bij chronische migraine ervaart een persoon minstens 15 dagen per maand hoofdpijn, waarvan minstens 8 dagen migraine. Bij 80% van de patiënten werkten de middelen niet. Daar komt het complementaire behandelplan in beeld.

profile-pic

Paroxysmale hemicrania.

Kwam via Jyotisha via internet in zijn praktijk. Heb al 27 jaar last van ernstige hoofdpijn. Ben in die periode 2 keer in het ziekenhuis opgenomen. Heel het reguliere traject heb ik afgerond. Wilde evenwel geen operatie in mijn hoofd dat vond ik te riskant en er is geen garantie op succes. Er is in feite geen goede reguliere behandeling. De impact op je leven van de ziekte van Sjaastad is dat je geen leven meer hebt. Ben eind 2020 en begin 2021 vijf keer gedurende 11 weken op consult geweest. Na elke consult had ik steeds minder en minder intense hoofdpijn aanvallen gehad. Na deze behandelingen gaat het super ik heb 500 procent mijn leven weer terug. Kan weer alles eten en heb geen aanvallen meer. Dat waren er eerst tientallen per dag. Heel veel dank. Jyo en Linda zijn hele lieve mensen, ze doen alles wat mogelijk is om je te helpen!!!

Ton Kandelaars

Voorwaarde vanuit het Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseerde de minister om nog enkele voorwaarden te stellen aan opname in het basispakket. Momenteel geldt de vergoeding alleen voor patiënten die minimaal 15 dagen per maand hoofdpijn hebben, van wie er acht dagen migraine hebben. Daarnaast moet worden aangetoond dat andere medicijnen niet effectief zijn geweest.  Men moet aantonen dat Topiramaat of valproaat en vervolgens botulinumtoxine A niet werken bij de migraine patiënt. Ten slotte moeten nieuwe medicijnen ook worden stopgezet als ze niet werken. Afspraken voor gepast gebruik worden gemaakt in nauw overleg met hoofdpijnneurologen en zorgverzekeraars. Naar schatting komen tussen de 2700 en 3600 patiënten met chronische migraine in aanmerking voor CGRP-remmers.

Let op!: er wordt een beeld geschetst op heel veel websites dat het ziektebeeld niet te genezen zou zijn en dat alleen migrainemedicatie of pillen zouden helpen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen aanvalsmedicatie en preventieve medicatie. Beiden worden ook wel anti-migrainemedicatie genoemd. Voor al deze medicijnen betreft het symptoombestrijding. De echte migraine oorzaak wordt niet aangepakt.

Migraine pillen en het reguliere stappenplan uitgelegd

Migraine pillen medicatie of medicijnen worden gezien als een middel tegen migraine hoofdpijn. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende stappen die reguliere artsen qua behandeling aanbevelen. De aanpak voor acute en chronische klachten bestrijdt de migraine symptomen maar van serieus behandelen is geen sprake en ook geneest het de hoofdpijnen niet. Je ontvangt een recept voor medicijnen en niet voor een geneesmiddel. Dit zie je ook terug in de migraine aanval statistieken. Er moet een structurelere oplossing zijn voor hoofdpijn ook bij de menstruatie cyclus. Leer daartoe eerst meer over de oorzaak migraine. En lees de ervaringen van cliënten welke de innerlijke weg volgden. Het kiezen voor nurofen medicatie of excedrin tabletten is ook de route van symptoombestrijding.

Stap 1 Migraine medicatie de triggers identificeren

De eerste lijn van migraine behandeling is altijd te proberen trigger factoren te identificeren, wat inhoudt dat de gebeurtenissen, vooral voedingsmiddelen die vooraf zijn gegaan aan een aanval, zorgvuldig worden geregistreerd. Bepaalde voedingsmiddelen worden bij ongeveer 20 procent van de patiënten geïdentificeerd als migraine-triggers.

gordijnen dicht om migraine tot rust te brengen
gordijnen dicht om migraine tot rust te brengen

Stap 2 Pillen: Eenvoudige goedkope migraine medicatie

Migraine pillen zijn het meest effectief als deze het aan het begin van een aanval worden ingenomen. Simpele pijnstillers zoals paracetamol, aspirine, nurofen, excedrin of ibuprofen, kunnen effectief zijn bij het verlichten van migraine en zijn meestal de eerste stap welke worden uitgeprobeerd.

Stap 3 Migraine medicatie: Neem aan het begin van een aanval sterkere pijnstillers

Als eenvoudige pijnstillers en migraine medicijnen tegen misselijkheid consequent migraineaanvallen niet verlichten, dan zijn de meest populaire moderne remedies de ‘triptan’-groep van medicijnen. Deze geneesmiddelen zijn onder andere sumatriptan, rizatriptan en zolmitriptan. Ze zijn er in verschillende vormen, waaronder neussprays, injecties en tabletten die op de tong oplossen, wat handig kan zijn als misselijkheid en braken een probleem zijn tijdens de of voorafgaand aan de migraine aanval.

migraine medicatie nodig
migraine medicatie nodig

Stap 4 Migraine Medicatie : Dagelijks pillen innemen

Als aanvallen voldoende frequent zijn of lang duren, kan een preventieve behandeling of profylactische behandeling, zoals artsen het noemen, worden aanbevolen. Dit omvat meestal het nemen van dagelijkse medicatie, en is daarom mogelijk niet geschikt voor mensen die slechts af en toe er last van hebben. Voorbeelden van medicijnen die op deze manier gebruikt kunnen worden zijn: propranolol, pizotifen, topiramaat, amitriptyline en valproaat. Het omvat de preventieve medicatie groep van medicijnen. De 3 nieuwe medicijnen betreft deze vierde stap.

migraine oorzaken spiritueel ontwaken
onderliggende migraine oorzaken en noodzaak spiritueel ontwaken

Samenvatting

Kijk goed in welke stap van het reguliere behandelpan je bent aangekomen. Is het echt een middel tegen migraine voor jou? En de vraag migraine wat te doen voel je jezelf daar nu prettig bij? Ook het jarenlang gebruik van pijnstillers zoals exedrin of nurofen tabletten kan schade aanrichten op de lange termijn. Of is er nog steeds een grote impact in jouw sociaal leven, gezondheid en financiën? Neem zelf al dan niet een belangrijke beslissing om op een innerlijke manier naar je hoofdpijn te (laten) kijken. Reduceer naast behandelingen in mijn praktijk of op afstand vervolgens in overleg met je arts langzaam het aantal en de sterkte van de medicijnen c.q. migraine medicatie !

DutchEnglishGermanItalianRussianSpanish