Oogmigraine en de gouden tip

oogmigraine

Oogmigraine is 1 van de meest moeilijk te verhelpen vormen van migraine. In het buitenland is deze vorm van hoofdpijn bekend onder de naam cluster headache. Tijdens het meer dan 25 jaar behandelen als genezend medium kwamen er na migraine patiënten  ook oogmigraine patiënten om hulp vragen. De innerlijke zelf-help aanpak is hiervoor uitgebreid met een tweetal extra handelingen.

Hoofdpijn achter het oog

oogmigraine of cluster headache


De oogmigraine (cluster headache) is pijn rondom en achter het oog. Dit kan de linker of rechter kant zijn. Op de figuur hierboven is deze aan de linker kant aangeduid. De storing van het gezichtsvermogen kan aan beide ogen voorkomen maar vaker bij maar één oog. Vaak begint een oogmigraine aanval met een blinde vlek of zwarte vlekken die zich in een paar minuten kunnen uitbreiden in het gezichtsveld. Het zicht wordt tijdelijk vermindert of verdwijnt helemaal. De oogmigraine aanval duurt tussen de vijf en dertig minuten maar de klachten kunnen in sommige gevallen veel langer aanhouden. Als de aanval is gestopt, kunnen de symptomen hoofdpijn, een zwaar gevoel in het hoofd, moe of ziek worden optreden.

Deze vorm van hoofdpijn achter het oog manifesteert zicht in cyclische patronen. Daarom wordt het ook cluster hoofdpijn genoemd. Het is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn. De pijn wekt je gewoonlijk midden in de nacht gepaard gaande met intense pijn in of rond één oog. Frequente aanvallen (cluster perioden genoemd), kunnen van weken tot maanden duren meestal gevolgd door remissieperioden waarin de hoofdpijn niet aanwezig is. Tijdens remissie heb je geen hoofdpijn gedurende maanden of soms zelfs jaren.

Symptomen oogmigraine

Een clusterhoofdpijn treft snel, meestal zonder waarschuwing, hoewel je misschien eerst migraine-achtige misselijkheid en aura hebt. Veel voorkomende klachten en symptomen:

  • Eenzijdige intense pijn bij 1 oog
  • Roodheid in uw oog op de aangedane zijde
  • Zwelling rond uw oog op de aangedane zijde
  • Hangend ooglid

Mensen met clusterhoofdpijn, in tegenstelling tot die met migraine, zullen waarschijnlijk gaan trillen of zitten en heen en weer schommelen. Sommige migraine-achtige symptomen – inclusief gevoeligheid voor licht en geluid – kunnen voorkomen bij een clusterhoofdpijn, hoewel meestal aan één kant.

Oogmigraine en de gouden tip

Schrijf je in voor de Stop Migraine Hoofdpijn Innerlijke Zelf-Help Online Cursus. Je leert technieken, waarmee alle soorten hoofdpijnen en migraine qua frequentie en intensiviteit zelf kan reduceren. Je bent uiteraard ook welkom in mijn praktijk. Stel je voor een leven zonder oogmigraine !

Deel met jouw netwerk dit bericht

Corona Pro Deo Afstand behandelingen
Meer UITLEG klik hier