Burn out overspannen en oude pijn

burnout coach? of overspannen?

Burn out overspannen

Home » Paranormaal Genezer » Ziektebeelden » Burn out overspannen Behandelwijze

Burn Out of overspannen en therapie

Burn Out of Overspannen is qua diagnose bij de clienten in mijn praktijk al eerder vastgesteld. Deze diagnose van de huisarts of specialist is vereist voordat er een intakegesprek kan plaatsvinden. Het is een ziektebeeld wat door de stress in de samenleving steeds vaker voorkomt.

Burn out cijfers in Nederland

In 2017 zei 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlands burn-outklachten te ervaren. Dit was in 2007 nog 11 procent volgens een TNO onderzoek. Er raken dus steeds meer Nederlands overspannen. Volgens TNO is de werkdruk de afgelopen tien jaar enorm toegenomen.

Is dit door het werk of toch door een privé kwestie? Voor mij als therapeut onderschrijf ik een holistische geneeswijze. Dan boeit deze vraag minder omdat er geen verschil is tussen werk en privé. Het gaat immers om jou dezelfde persoon die ontzettend moe is.

burn out of overspannen

Burn Out klachten

In het Nederlands kan Burn Out ook als opgebrand worden vertaald. Immers lijkt er geen energie meer te zijn. Overspannen is hier dus een gevolg van en niet de juiste vertaling. Er is sprake van een groot energielek waardoor je zo moe bent.

Burn out oorzaken

Toch is er in feite het tegenovergestelde aan de hand. Er is een overvloed aan energie voor het mentale denken, waardoor de patient in het verleden blijft hangen of continue angsten voor het verlies van alles in het heden naar de toekomst projecteerd.

Beiden functies van het mentaal denken halen de patient uit het heden. De brandstof van het mentale denken is zielsverdriet. Een zeer verdichte energie – als een zwart gat in de ruimte – welke alle energie opzuigd uit het vitale auralichaam, waardoor burn out patiënten zo ontzettend moe zijn. De grote hoeveelheid energie in het zwarte gat zorgt er voor dat het mentale denken overactief is. “Als dit dan dat” scenario analyses. Piekeren.

Burnout Therapie

Naar de grootste zielspijn toegaan vergt een frisse blik op de situatie. Burn out patienten geven vaak stress factoren de schuld, terwijl hieronder altijd eigenwaarde lessen liggen, welke vanaf de kindertijd meestal zijn genegeerd. Ook ontstaat er vaak bij een burn out hoofdpijn.

De afgelopen jaren is er in mijn praktijk een tendens waar te nemen door steeds meer patienten te helpen met het herinneren van jeugtrauma’s die ze heel ver weg hebben gestopt. Deze beheersen hun leven in het nu volledig. Dit kan zelfs teruggaan tot traumatische ervaringen tijdens de zwangerschap. In deze vorm is het nodig eerst levenspatronen te herkennen waartoe naast behandelingen ook gesprekken benodigd zijn om emotionele lading en allergische reacties op de buitenwereld te inventariseren.

Burn Out of Overspannen diepere oorzaken

Burn out patienten hebben onverwerkt zielsverdriet. Dit kan zijn:

 1. een trauma uit de jeugd
 2. een lange emotioneel vervelende conditionering uit de jeugd
 3. een niet logische kinderlijke beslissing uit de jeugd om een trauma niet te hoeven voelen

Een trauma uit de jeugd heeft altijd met 1 emotioneel zware gebeurtenis te maken. Dit kan jaren later pas naar de oppervlakte komen en burn out verschijnselen geven.

Een lange emotioneel vervelende conditionering uit de jeugd dient gezien te worden dat een kind vele jaren in een situatie zit waar het zelf niet uit kan en ook zelf niets aan kan doen. Het brengt een kind in een onmacht sistuatie welke voor de eigenwaarde meestal niet positief uitwerkt.

Een niet kinderlijke beslissing welke niet logisch is, zorgt later in het leven vaak voor het aantrekken van levensgebeurtenissen welke rationeel nog steeds niet zijn te begrijpen. Deze zijn zeer vermoeiend passende bij de verschijnselen van overspannenheid of burn out.

Zelf herrinner je de zwangerschap fase niet en de meeste mensen weten ook niets van hun eerste 7 levensjaren. Dit betekent dat de reguliere therapieren of psychologische gesprekken niet veel kunnen doen indien de problemen in de eerste 7 levensjaren zijn ontstaan.

Overspannen en een aantal trauma voorbeelden

 1. een sterk verlangen naar waardering op het werk welke symbool staat voor de emotionele kwaliteit van de relatie met de vader (veilig? hulp vragen?)
 2. een sterk verlangen naar genegenheid binnen de relatie welke symbool staat voor de emotionele kwaliteit van relatie met moeder (veilig? steun vragen?)
 3. een scheiding van ouders welke tot een nieuwe scheiding heeft geleid met partner
 4. abortus en schuldgevoelens
 5. niet verwerkt rouwverdriet

Deze 5 oorzaken zijn regelmatig de diepere oorzaak waardoor de diagnose burn out veelvuldig wordt gesteld.

Overspannen en lange conditionering in de jeugd

 1. de langdurige emotionele afwezigheid van de vader in de jeugd, welke voor extra bewijsdrang zorgt om te bewijzen deze vader niet nodig te hebben om op eigen benen te staan
 2. geweld uit de kinder en tienerjaren
 3. misbruik of incest in de kindertijd

Deze 3 oorzaken geven voor een kind een verlamming (Freeze) van niet weg kunnen uit deze situatie. Jaren later blijft diezelfde neiging ontstaan om niet uit benaderde of zware situaties te stappen (Freeze). Het kind in de volwassene denkt nog steeds niet weg te kunnen (Flight) of te vechten (Fight) en voor zichzelf op te komen.

Ben je overspannen? Zie je graag eerdaags in mijn praktijk. Je kan hiertoe een afspraak maken. Zie ook Over voor meer algemene informatie. Laat je vermoeidheid van je leven er allemaal uit komen door naar de pijn te gaan! Werk samen met mij aan die burn out !

Deel met jouw netwerk dit bericht