Burn out overspannen

burn out of overspannen

Burn Out of overspannen en therapie

In de meeste gevallen heeft een patient al een traject doorlopen en is de diagnose van Burn Out of Overspannen al gesteld. Deze diagnose van de huisarts of specialist is vereist voordat er een intakegesprek kan plaatsvinden. Het is een ziektebeeld wat door de stress in de samenleving steeds vaker voorkomt.

burn out of overspannen

Burn Out

In het Nederlands kan Burn Out ook als opgebrand worden vertaald. Immers lijkt er geen energie meer te zijn. Overspannen is hier dus een gevolg van en niet de juiste vertaling. Toch is er in feite het tegenovergestelde aan de hand. Er is een overvloed aan energie voor het mentale denken, waardoor de patient in het verleden blijft hangen of continue angsten voor het verlies van alles in het heden naar de toekomst projecteerd. Beiden functies van het mentaal denken halen de patient uit het heden. De brandstof van het mentale denken is zielsverdriet. Een zeer verdichte energie – als een zwart gat in de ruimte – welke alle energie opzuigd uit het vitale auralichaam, waardoor burn out patienten zo moe zijn. De grote hoeveelheid energie in het zwarte gat zorgt er voor dat het mentale denken overactief is. “Als dit dan dat” scenario analyses.

Naar de grootste zielspijn toegaan vergt een frisse blik op de situatie. Burn out patienten geven vaak stress factoren de schuld, terwijl hieronder altijd eigenwaarde lessen liggen, welke vanaf de kindertijd meestal zijn genegeerd.

De afgelopen jaren is er in mijn praktijk een tendens waar te nemen door steeds meer patienten te helpen met het herinneren van jeugtrauma’s die ze heel ver weg hebben gestopt, welke hun leven in het nu volledig beheersen. Dit kan zelfs teruggaan tot traumatische ervaringen tijdens de zwangerschap. In deze vorm is het nodig eerst levenspatronen te herkennen waartoe naast behandelingen ook gesprekken benodigd zijn om emotionele lading en allergische reacties op de buitenwereld te inventariseren.

Burn Out of Overspannen oorzaken

Burn out patienten hebben onverwerkt zielsverdriet. Dit kan zijn:

 1. een trauma uit de jeugd
 2. een lange emotioneel vervelende conditionering uit de jeugd
 3. een niet logische kinderlijke beslissing uit de jeugd om een trauma niet te hoeven voelen

Een trauma uit de jeugd heeft altijd met 1 emotioneel zware gebeurtenis te maken.

Een lange emotioneel vervelende conditionering uit de jeugd dient gezien te worden dat een kind vele jaren in een situatie zit waar het zelf niet uit kan en ook zelf niets aan kan doen. Het brengt een kind in een onmacht sistuatie welke voor de eigenwaarde meestal niet positief uitwerkt.

Een niet kinderlijke beslissing welke niet logisch is, zorgt later in het leven vaak voor het aantrekken van levensgebeurtenissen welke rationeel nog steeds niet zijn te begrijpen.

Zelf herrinner je de zwangerschap fase niet en de meeste mensen weten ook niets van hun eerste 7 levensjaren. Dit betekent dat de reguliere therapieren of psychologische gesprekken niet veel kunnen doen indien de problemen in de eerste 7 levensjaren zijn ontstaan.

Overspannen en een aantal trauma voorbeelden

 1. een sterk verlangen naar waardering op het werk welke symbool staat voor de emotionele kwaliteit van de relatie met de vader (veilig? hulp vragen?)
 2. een sterk verlangen naar genegenheid binnen de relatie welke symbool staat voor de emotionele kwaliteit van relatie met moeder (veilig? steun vragen?)
 3. een scheiding van ouders welke tot een nieuwe scheiding heeft geleid met partner
 4. abortus en schuldgevoelens
 5. niet verwerkt rouwverdriet

Overspannen en lange conditionering in de jeugd

 1. de langdurige emotionele afwezigheid van de vader in de jeugd, welke voor extra bewijsdrang zorgt om te bewijzen deze vader niet nodig te hebben om op eigen benen te staan
 2. geweld uit de kinder en tienerjaren
 3. misbruik of incest in de kindertijd

Zie u graag eerdaags in mijn praktijk. U kunt hiertoe een intake afspraak maken. Zie Over voor meer informatie.

Deel met jouw netwerk dit bericht

Corona Pro Deo Afstand behandelingen
Meer UITLEG klik hier