• Home >>

Traumaverwerking Trauma behandeling

Een trauma hoe ga je daar mee om? Je stopt een vreselijke gebeurtenis het liefst onder het tapijt.  Dit houden we vaak heel lang vol. We komen dan niet aan verwerking toe. Als kind kozen we er voor om deze te parkeren in onze 13 gewrichten of 33 ruggenwervels. Of ergens in de 6 holle of 6 solide organen. Een traumatische gebeurtenis is te verwerken na een speciale energetische traumabehandeling.

traumaverwerking en traumabehandeling via de Gouden Levensbloem
Traumaverwerking en trauma behandeling via de Gouden Levensbloem

Onder het tapijt vegen

Bewust of onbewust ontkennen van een traumatische ervaring werkt niet. Vroeg of laat komen de angsten in je psyche en de verkramping of pijn in een gewricht, wervel of orgaan naar boven. Dit afsluiten voor herinneringen aan deze ervaring kan op verschillende manieren worden gedaan:

* Geheugenverlies. Je blokkeert belangrijke delen van de gebeurtenis, je kunt ze niet meer in zijn geheel herinneren. Er is nog een flinter dun geheugen. In de blauwdruk is het geheel opgeslagen.

* Terugtrekken. Je wilt niemand meer zien, je hebt geen zin meer om iets te doen en je wilt de hele dag in bed blijven. Je bent neerslachtig. 

* Vluchten, vermijden of ontwijken. Het gevoel komt naar boven. Dit wil je niet voelen en vlucht om die reden deze wereld. Verslavingen

In de blauwdruk is de gehele ervaring zowel qua beeld als qua gevoel nog steeds aanwezig. Evenals alle gebeurtenissen en de gevoelens binnen het gehele levenspatroon waarmee jouw ziel je continue op de pijn heeft lopen wijzen. Het zielsverdriet is een magneet welke deze levensgebeurtenissen automatisch heeft aangetrokken. 

Deze opeenstapeling van traumatische ervaringen binnen hetzelfde levenspatroon kunnen uiteindelijk aandoeningen veroorzaken, zoals flauwvallen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, hartkloppingen, nachtmerries, relatieproblemen en duizeligheid. Grijp hulp aan!

Hulp bij het verwerken van traumatische ervaringen

Een acute stress reactie kan uitmonden in een psychose. Dan is tijdelijke medicatie van een psychiater vereist om de eerste paar weken door te komen. Meestal worden er dan anti-depressiva en anti-psychotica medicijnen bij deze traumabehandeling voorgeschreven. Helaas zie ik de afbouw na een aantal weken hiervan niet altijd en treedt er vervolgens een medicijnverslaving op. Om als patiënt niet meer in deze wereld qua gevoel te hoeven zijn. Veel clienten zijn angstig om dit medicijngebruik af te bouwen. Dit moet in overleg met de psychiater. De traumabehandeling is dan een onderdrukking geworden. De traumaverwerking is niet compleet. 

In tegenstelling tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een acute stress reactie van voorbijgaande aard. Hoe weet de psychiater / psycholoog eigenlijk op voorhand het verschil? Dit moet achteraf blijken. In mijn optiek vinden alle paniekaanvallen, stres, hyperventilatie en psychoses hun oorzaak in oude trauma’s van de client zelf of die van ouders of zelfs die van de voorouders. We leven het leven van de zeven generaties voor ons. Een acute stress stoornis heeft een relatief lichte lading. Het ontladen van het gevoel uit de blauwdruk duurt dan slechts enkele weken. 

Traumabehandeling van PTTS kan pas zodra de client last van de symptomen heeft en er al dan niet bewust van is dat het verband houdt met een gebeurtenis in het verleden. Het water is dan inmiddels tot aan de lippen gestegen. De  PTTS trauma therapie is veel intensiever doordat het onderliggende emotionele zielsverdriet veel zwaarder is. Er zijn simpel weg meer consulten nodig om alles in goede banen te lijden. Denk hierbij aan seksueel misbruik en de gevolgen welke zich manifesteren in obesitas, verslavingen, anorexia en zelfmoord neigingen. De impact op het gehele zijn qua eigenwaarde en hoe de client in het leven staat is veel groter. Het heeft een hele diepe impact gehad. 

Hoe ga je ermee om als familielid of vriend of vriendin?

Iemand met een traumatische ervaring verwerkt de pijnlijke gebeurtenis op zijn of haar eigen manier en op een eigen tempo. Begrip hiervoor van familie en vrienden is zeer belangrijk. Volgens de Oosterse filosofie is het niet handig om het slachtoffer te omarmen en emotionele gesprekken mee te voeren. Houdt afstand. Des te dieper en des te sneller verwerkt het slachtoffer de traumatische gebeurtenis. Ook ik praat alleen tijdens de intake erover. Daarna volgen energetische behandelingen met steeds langere tussenposen. Er voor de client zijn met liefde en begrip is noodzakelijk. Ga dus zelf niet eindeloze gesprekken voeren.

Het aanbieden en blijven aanbieden van een luisterend oor is dus niet handig. Zelfs niet als je dit verhaal vele malen hebt gehoord alsof er een langspeelplaat (LP) in een groef blijft hangen. Er over praten door het slachtoffer helpt niet om het trauma te verwerken. Het mentaal denken saboteert het slachtoffer. Als een grijze roodstaart papagaai welke elke keer zegt zodra deze jou ziet: Lekker bakje koffie?

Hoe ziet de trauma therapie en traumaverwerking eruit?

Het is noodzakelijk de oorzaak te achterhalen door een trauma therapeut. Tijdens de traumabehandeling is het nodig om een lang intakegesprek te houden van 1,5 tot 2 uur. Hierbij staan in mijn geval i.c.m. mediumschap centraal:

  • een inventarisatie van de kwaliteit van de emotionele relaties met ouders, voorouders en broers en zussen. Uit wat voor nest komt de client qua liefde. Hoe is de eigenwaarde?
  • een inventarisatie van de periode van de zwangerschap bij de moeder
  • een inventarisatie van waar de client nu in vastloopt.
  • welke eerste gebeurtenis ligt aan het acute trauma ten grondslag?
  • geen eigen trauma’s dan aandacht verleggen naar leven van ouders.
  • geen trauma’s bij ouders dan aandacht verleggen naar grootouders.
  • in het geval van overerving van de lading het identificeren met “mijn probleem” losweken.
  • een energetische behandeling met alle input om de lading versneld uit de blauwdruk los te weken. 
  • op voorhand telkenmale melden dat het gevoel bij de oude gebeurtenis eruit komt op het tempo wat de client aankan. Dit wordt door de ziel of blauwdruk van de client zelf geregeld.

Traumabehandeling in praktijk

Dit is de informatie over traumaverwerking.